NAC Museum RSS Feed http://www.nacmuseum.nl/ NAC Museum RSS Feed nl-nl Copyright 2010 - 2018, Stichting NAC Museum Mon, 23 Jul 2018 15:08:32 +0200 Mon, 23 Jul 2018 15:08:32 +0200 Nieuws <![CDATA[Woensdag 11 juli gesloten!]]> http://www.nacmuseum.nl/3445-26181-Woensdag_11_juli_gesloten.html Nieuws Tue, 10 Jul 2018 22:48:02 +0200 <![CDATA[NAC Museum 27 juni gesloten]]> http://www.nacmuseum.nl/3445-26179-NAC_Museum_27_juni_gesloten.html Nieuws Mon, 25 Jun 2018 22:47:34 +0200 <![CDATA[Geert van der Wiel overleden]]> http://www.nacmuseum.nl/3445-26178-Geert_van_der_Wiel_overleden.html Geert van der Wiel, 18 jaar lang NAC’s belangrijkste man in de kleedkamer

Geert van der Wiel was van 1968 tot 1986 meer dan de masseur/verzorger van NAC. In de kleedkamer was de man naast een vakkundig verzorger tevens een groot animator. Niet vies van een stukje voetbalhumor en daar is menig speler slachtoffer van geworden.

Geert, op de foto hiernaast aan het woord tijdens een donateuravond van het NAC Museum, was er bij toen NAC in 1973 de beker won. Staat pontificaal op de elftalfoto die voorafgaande aan het duel is genomen. Gehuld in een Adidastrainingspak, zonnebrilletje op! Tussen Arie Delmotte en trainer Henk Wullems in. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Wie maakt hem iets?

Van der Wiel staat garant voor mooie anekdotes. Tijdens die bekerfinale in mei 1973 lagen er plots twee spelers op de grond. Van ieder team één. De verzorgers renden het veld in en moesten elkaar kruisen. De korte beentjes van Van der Wiel, verdienstelijk crossloper volgens eigen zeggen, zorgden ervoor dat hij voorlangs kon. Althans dat dacht hij. Ze knalden boven op elkaar! Waterzakken lagen naast de verzorgers op de grond.

Sowieso brachten die beentje van NAC’s masseur iets extra`s. Hoe vaak heeft de Beatrixstraat niet die beentjes bejubeld als ze weer eens naar een geblesseerde speler spoedde? Het bracht vuur en elan in het stadion als Van der Wiel, met in zijn rechterhand die waterzak, dwars over het veld rende. Opwinding op de tribunes.

In die Beatrixstraat hing in het spelershome een foto van Geert met aan zijn zijde twee agenten. Even daarvoor had hij een grensrechter bejegend omdat hij twee buitenspelgoals had goedgekeurd. Witheet was Van der Wiel. Hij werd van het veld gestuurd en de twee dienders moesten de kleine man in bedwang houden. De keren dat hij het veld in rende om naar één van zijn spelers te gaan terwijl het spel nog niet dood was, ze zijn ontelbaar! Menig scheidsrechter ergerde zich geregeld aan Geert!

Dick Advocaat weet ook dondersgoed wie Geert is. Als speler van Roda JC hinderde Advocaat ooit NAC’s verzorger tijdens een spurt naar een op de grond liggende speler. Geert pakte hem bij zijn kraag, tilde hem op en zette hem gewoon opzij.
En wat te denken van die NAC - Willem II in mei 1983. Een keihard duel met de nodige incidenten. Van der Wiel raakte in een felle discussie met Willem-II`er Arthur Hoyer. Geert won het duel ruim op punten. Hoyer werd door de man uit Sprang-Cappelle vol bij de ballen gegrepen.

Zoals geschreven zorgde hij voor de nodige grappige momenten in de kleedkamer. Johnny Dusbaba was bijvoorbeeld een frequent gebruiker van de zonnebank. ‘Zet wel een zonnebrilletje op en doe wat watjes in je oren. Zo voorkom je ook verbranding van je trommelvliezen.’ De Hagenees gehoorzaamde.
En wat te denken van die keer dat een speler een lichte irritatie aan de kuitspier had. Van der Wiel smeerde een zwart zalfje op. Paardenmiddel! Binnen het half uur was de speler genezen. Een paar dagen later kwam de speler terug voor dat zalfje. ‘Mijn vrouw heeft wat last van d’r onderrug. Heb je nog wat van dat spul?’ Wat Geert op de kuit had gesmeerd? Ouderwetse schoensmeer!

Jonge spelers werden opgenaaid door de verzorger. Brian Piris kreeg voor zijn eerste training bij NAC-1 toegefluisterd dat hij zich in het eerste kon spelen. ‘Of bij Van den Dungen of bij Smit even de bal tussen de benen doorspelen’, fluisterde hij het talent toe. Piris heeft het geweten. ‘Het lukte bij Hans. Ik kon twee weken daarna niet meetrainen.’
Legendarisch het verhaal van de ‘pilletjes’ die Brian Piris kreeg. ‘Ik was een keer geblesseerd op trainingskamp maar we moesten nogal veel lopen. Dus Geert dacht dat ik simuleerde. Kreeg ik allemaal rode pilletjes en die moest ik drie keer per dag inslikken zonder te kauwen. Na een dag was ik weer fit. Zal het nooit meer vergeten.’ En die pilletjes? M&M’s! Van der Wiel had uit de zakjes alle rode snoepjes gehaald, het gezichtje er afgekrabd en die aan de linksbuiten gegeven.

Van der Wiel stond in januari 1989 ineens in het middelpunt van de belangstelling. Hans Kraay jr. vertelde over bekertjes met tabletjes erin die voorafgaande aan de wedstrijden in de kleedkamer klaarstonden. Volgens de middenvelder had Van der Wiel gezegd dat wie er behoefte aan had maar zo’n bekertje moest nemen. Kraay beweerde dat er doping in zat. Hij heeft later op nationale televisie zijn verklaring ingetrokken en betreurde dat hij één persoon veel pijn had gedaan. Voor Van der Wiel het moment voor het bekende zand. Vergeven en vergeten. Nou ja vergeten; de eerstvolgende keer dat de twee elkaar tegenkwamen gaf Geert een ‘gedrogeerd’ suikerklontje aan Kraay.

Van der Wiel werkte dus 18 jaar voor NAC en werd toen gevraagd om voor een appel en een ei te gaan werken omdat NAC weer eens in de financiële problemen zat. Van der Wiel bedankte vriendelijk. Een paar maanden later ging hij aan de slag bij Willem II. Met pijn in het hart en hij moest door meerdere mensen omgepraat worden. Na zijn periode in Tilburg werkte hij ook nog voor RKC. Tussendoor ook nog even bij Al-Hilal FC in Saoedi-Arabië, het nationale team van Saoedi-Arabië, het Belgische Wuustwezel en zaalvoetbalteam Bunga Melati. Maar hij masseerde ook wielrenners en schaatsers onder wie oud-olympisch schaatskampioen Kees Verkerk.

Op 18 juni jl. eindigde het leven van een markant man. 18 Jaar lang wellicht de belangrijkste man in de kleedkamer bij NAC. Vertrouwenspersoon, aanjager en humorist! Van der Wiel mocht 78 jaar oud worden. Rust zacht Geert!

]]>
Nieuws Wed, 20 Jun 2018 22:13:01 +0200
<![CDATA[Opbrengst Rabobank Clubkas Campagne]]> http://www.nacmuseum.nl/3445-26168-Opbrengst_Rabobank_Clubkas_Campagne.html Dit jaar mochten in totaal 253 clubs uit Breda en omgeving de € 75.000,- die door Rabobank Breda beschikbaar gesteld was, verdelen. De leden van de bank konden tussen 4 en 16 april hun stem uitbrengen waarna het bedrag naar rato werd uitgekeerd. Het NAC Museum streek met deze mooie actie een bedrag van € 496,49 op.

Met dit mooie geldbedrag willen we een klimaatbeheersingssysteem aanschaffen voor het NAC Museum. Iets wat we hard nodig hebben om het voor onze bezoekers aangenaam te maken, maar vooral om de museumstukken op de juiste temperatuur te conserveren.

Wij willen iedereen die zijn stem aan ons heeft geschonken, enorm bedanken! We zullen het geld goed besteden.

]]>
Nieuws Sat, 21 Apr 2018 11:22:16 +0200
<![CDATA[Rabobank Clubkas Campagne]]> http://www.nacmuseum.nl/3445-26157-Rabobank_Clubkas_Campagne.html


Dat extra geld willen we besteden aan een klimaatbeheersings-systeem. Iets wat we hard nodig hebben om het voor onze be-zoekers aangenaam te maken, maar vooral om de museum-stukken op de juiste temperatuur te conserveren.
Zo hebben we bijvoorbeeld de originele oprichtingsnotulen in de vitrinekast in de ontvangstruimte lig-gen. De oprichtingsnotulen uit 1912, dus meer dan 100 jaar oud. U zult zich voor kunnen stellen dat dat oude papier broos is, en onder goed geconditioneerde omstandigheden bewaard moeten blijven. Het-zelfde geldt voor het oude linnen van de kampioensvaandel uit 1921, etc. etc. etc.
Alle leden van de Rabobank ontvangen op 3 april a.s. een stemcode waarmee zij van 4 t/m 16 april in de stemmodule 5 stemmen uitbrengen op de clubs van hun keuze (max. 2 stemmen per club). Dus stem op het NAC Museum en help mee de clubhistorie voor het nageslacht te behouden!!

Ga voor meer informatie naar
https://www.rabobank.nl/lokale-bank/breda/inschrijving-rabobank-clubkas-campagne-2018-geopend/stemt-u-van-4-april-tm-16-april-weer-mee]]>
Nieuws Mon, 02 Apr 2018 19:40:57 +0200
<![CDATA[Sporkslede speelt 50e wedstrijd]]> http://www.nacmuseum.nl/3445-26134-Sporkslede_speelt_50e_wedstrijd.html
Sinds zijn debuut speelde hij 15 eredivisiewedstrijden, 4 duels in de play-offs, 1 bekerwedstrijd en kwam hij 30 keer uit in een eerste divisiewedstrijd. Wie goed kan tellen, ziet dat hij dus 50 maal NAC heeft vertegenwoordigd in een officieel duel.

Namens het NAC Museumbestuur willen wij Fabian van harte feliciteren met deze eerste mijlpaal!]]>
Nieuws Wed, 07 Mar 2018 22:15:42 +0100
<![CDATA[De Beste wensen!!]]> http://www.nacmuseum.nl/3445-25978-De_Beste_wensen.html
Bestuur NAC Museum]]>
Nieuws Mon, 01 Jan 2018 00:00:01 +0100
<![CDATA[Fijne feestdagen!]]> http://www.nacmuseum.nl/3445-25969-Fijne_feestdagen.html
Bestuur NAC Museum]]>
Nieuws Fri, 22 Dec 2017 18:44:12 +0100
<![CDATA[Afschrijving donateurschap NAC Museum aanstaande]]> http://www.nacmuseum.nl/3445-25931-Afschrijving_donateurschap_NAC_Museum_aanstaande.html Stichting NAC Museum zou niet kunnen bestaan zonder de financiële bijdragen van onze (bedrijfs)donateurs. Het museum en NAC-archief kunnen er mee worden onderhouden en uitgebreid.

Voor het jaar 2018 zullen de automatische incasso’s à € 10,00 binnenkort weer worden afgeschreven. Voor de éénmalige incasso’s en ‘losse’ stortingen dient u ons een opdracht te geven. Wilt u ons prachtige NAC Museum blijven steunen, verleng dan hier uw donateurschap.

Uiteraard zijn wij ook erg blij met nieuwe donateurs. Voor slechts € 10,00 per kalenderjaar krijgt u gratis toegang tot het museum gedurende het gehele jaar, onze maandelijks nieuwsbrief het Verleghje, korting op door de Stichting uit te brengen items en het onbetaalbare gevoel dat ook u zorgt voor het enige echte NAC Museum! Klik hier als u nog geen donateur bent en dat graag wil worden.

Wij danken onze donateurs voor hun trouwe steun en hopen ons met hulp van hen nog heel lang in te kunnen blijven zetten voor het behoud van de prachtige NAC-historie.

]]>
Nieuws Sun, 03 Dec 2017 23:01:03 +0100
<![CDATA[Een penalty ná de wedstrijd]]> http://www.nacmuseum.nl/3445-25925-Een_penalty_ná_de_wedstrijd.html ONDERSTAAND VERHAAL IS ER ÉÉN ZOALS DIE NORMAAL GESPROKEN TERUG TE LEZEN ZOU KUNNEN ZIJN IN ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF HET VERLEGHJE. JE KRIJGT HEM VANDAAG GEWOON CADEAU VAN ONS. MOOI OM TE KUNNEN VERTELLEN OP DE TRIBUNE OF OP EEN VERJAARDAG.

Wil je dit soort verhalen iedere maand op je digitale deurmat ontvangen, word dan snel donateur van het NAC Museum. Het kost slechts € 10,- per jaar en je steunt hiermee het NAC Museum. Ook leuk om een donateurschap voor Sinterklaas te geven of om onder de kerstboom te leggen voor één van de familieleden of vrienden.
Klik hier om donateur te worden.

Op 30 november 1913 speelt NAC in Vlissingen. EMM de tegenstander. De wedstrijd eindigde in 0-0. En toch werd er gescoord door de thuisclub. Uit een penalty! Deze werd echter na afloop van de wedstrijd genomen. Hoe dat kan?

De wedstrijd was er één met veel overtredingen. Arjaan Philipse twee tegenstanders vol op de knie. En NAC’s rechtsachter had zeker drie tot vier strafschoppen tegen moeten krijgen. Althans, dit schrijft de Vlissingse Courant. De scheidsrechter weigerde bijna iedere keer deze te geven. Hij was trouwens ook verantwoordelijk voor het feit dat EMM met tien man startte. De midvoor van de thuisclub wist niet dat het aanvangstijdstip om 14:00 uur was in plaats van de eigenlijk geplande 14:30 uur. Tien minuten wachtte de man in het zwart op de aanvaller voordat hij besloot te laten aftrappen. Weer tien minuten later was EMM compleet; de aanvalsleider was gearriveerd!

Terug naar de vermeende stafschoppen! De scheidsrechter gaf één keer een penalty, maar kwam op zijn besluit terug. Onder andere door de hevige protesten van NAC en één van zijn grensrechters! In plaats van de buitenkans van elf meter volgde een corner! Toch bleven de rood-witten aandringen op een strafschop.

Na 90 minuten floot de scheids af. Einde wedstrijd! Maar omdat de Vlissingers ook na afloop bleven vragen om in ieder geval één strafschop besloot de referee dat er nog een penalty mocht worden genomen. Dus na het affluiten van de match. Mocht de tuchtcommissie besluiten dat EMM toch een penalty had verdiend zou deze penalty meetellen in de uitslag. Iets wat heel normaal was in die tijd.

De bal werd op de stip gelegd, de strafschopnemer stapte achteruit richting zestienmeterlijn. Daar aangekomen rende hij naar de bal toe, schopte het leder richting doel. Onbereikbaar voor de keeper tegen de touwen. Penalty verzilverd! Maar dat was helemaal niet zo moeilijk hoor! NAC’s doelman Tokki Wouterlood van Doesburg zat op dat moment namelijk al in de kleedkamer. NAC bleef bij het standpunt dat er helemaal geen pingel gegeven had moeten worden en stapte gewoon het veld af. Richting de kleedkamer! Op het moment van trappen was het doel dus leeg en verlaten!

Een week later werd het protest behandeld. De eindstand van 0-0 ging gewoon de boeken in! Maar bloedeloos was deze wedstrijd allerminst!

Op de foto hierboven zie je EMM gebroederlijk met de spelers van NAC op de foto staan. De foto is gemaakt in de allereerste wedstrijd van NAC, een jaar eerder op 3 november 1912.

]]>
Nieuws Thu, 30 Nov 2017 21:50:17 +0100